Ciekawe okazy ptaków

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest dzisiaj chyba najpowszechniejszym gatunkiem występującym na terenie Polski. Jest on mylony bardzo często w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te podstawowe cechy, które pozwalają na rozróżnianie tych gatunków.

Jest to ptak wędrowny, który stanowi reprezentanta obszernej rodziny gołębiowatych. Z wszystkich gołębi żyjących dzisiaj na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, obecnie coraz częściej spotkać można go także w krajobrazie rolniczym albo też najzwyczajniej w świecie w mieście.

Ptaki okazy

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie charakterystyczne białe plamy, od których to gatunek ten ma taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna.

Nie sposób nie powiedzieć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec robi się ostro czarny.  U gołębia grzywacza występuje tak zwany dymorfizm płciowy, bowiem samca i samicę różni odmienna morfologia. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie i słabszą poświatę pokrywającą szyję i pierś. Dodatkowo warto wspomnieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie posiadają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej powłoki na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *